خبرگزاري فارس - يك كارشناس كشاورزي گفت: ضايعات ميوه در كشور ۱۵ تا ۳۲ در صد برآورد می شود. و بر اين اساس رتبه نخست ضايعات ميوه در دنيا به ايران اختصاص پيدا ميكند. (اینست بی آبرویی! آری؛ خبرگزاریهای مستبدین چنین اخباری را بدون هیچ شرم و حیایی منتشر می کنند؟! انگار که چنین وضعیتی هیچ ربطی به آنها ندارد! و از اینکه مسئول چنین وضعیت نابسامانی هستند و درسایۀ حاکمیت آنها هر ساله یک سوم میوۀ ایران تلف  و فاسد شود، هیچ باکی ندارند؟! حال بر این مبنا دیگر ابعاد اقتصاد مملکت را قیاس کنید، تا معلوم شود که حاکمیت بلا حدود و بی بلا مدت آنها چه بلای عظمایی است که  دامنگیر ایران و ایرانیان شده است).


مصاحبه - اقتصادي
شماره : 8805260347

88/05/26 - 12:11

يك كارشناس كشاورزي در گفت و گو با خبرگزاري فارس:

رتبه نخست دنيا در ضايعات ميوه به ايران اختصاص دارد

خبرگزاري فارس: يك كارشناس كشاورزي گفت: ضايعات ميوه در كشور 15.2 تا 32 درصد برآورد مي‌شود كه بر اين اساس رتبه نخست ضايعات ميوه در دنيا را به ايران اختصاص پيدا مي‌كند.

علي جوادزاده در گفت و گو با خبرنگار اقتصادي خبرگزاري فارس، افزود: يكي از دلايل افزايش قيمت ميوه در كشور ضايعات فراوان آن است كه باعث افزايش قيمت مي‌شود.
وي افزود: طبق نظر كارشناسان ضايعات ميوه در كشور بين 15.2 تا 32 درصد برآورد شده است كه متاسفانه رتبه نخست ضايعات ميوه در دنيا را به ايران اختصاص يافته است.
اين كارشناس كشاورزي افزود: كشور بلژيك با يك دهم درصد ضايعات ميوه رتبه نخست در مصرف بهينه ميوه در دنيا را دارد و ايران متاسفانه رتبه نخست در ضايعات ميوه را به خود اختصاص داده است.
جوادزاده افزود: دليل افزايش ضايعات ميوه به 3 مرحله قبل از توليد، برداشت محصول و بعد از برداشت و در مرحله توزيع و حمل و نقل برمي‌گردد كه سيستم‌هاي توليد، نگهداري و حمل و نقل ميوه در كشور استاندارد نيست.
وي در مورد يكي از علل گران بودن ميوه افزود: متاسفانه زمين‌هاي كشاورزي و باغ‌هاي كشاورزان كوچك بوده و تعداد بهره‌برداران در كشور بيش از اندازه و از علوم كشاورزي بي‌بهره هستند، لذا هزينه توليد افزايش مي يابد.
جوادزاده افزود: با وجود دانشگاه‌هاي معتبر مانند تهران، تبريز، مشهد، زنجان و پرورش نيروي متخصص متاسفانه از اين فارغ‌التحصيلان به خوبي در عرصه كشاورزي استفاده نمي‌شود.
اين كارشناس كشاورزي با بيان اينكه در آمريكا 3 درصد جمعيت در بخش كشاورزي فعال هستند،افزود: با اين وجود توان توليد غذا براي 3 قاره جهان را دارند، گفت: اين رقم در ايران 27 درصد جمعيت كشور را شامل مي‌شود اما متاسفانه قادر نيستند، غذاي 70 ميليون ايراني را به طور كامل تامين كنند، زيرا بهره‌وري پايين بوده و ضايعات محصولات كشاورزي بيش از اندازه است.
وي افزود كشاورزي دنيا با گذران سه مرحله اكنون در مرحله چهارم قرار دارد اما كشاورزي ايران هنوز در مرحله اول و سنتي مانده است.
جوادزاده گفت: كشاورزي شامل 4 مرحله سنتي، صنعتي، ارگانيگ و كشاورزي دقيق است كه كشاورزي ايران هنوز در مرحله نخست قرار دارد.
اين كارشناس كشاورزي افزود: با استفاده از ابزار دقيق و تكنولوژي مي‌توان ضايعات را تا حد ممكن كاهش داد و در مرحله داشت و نگهداري محصول در مزرعه نيز مي‌توان از ضايعات اين مرحله جلوگيري كرد.
وي افزود ضايعات در مرحله توزيع و مصرف خانگي ميوه بيشتر از استاندارد است و بر اساس آمار 15 درصد ميوه و سبزيجات خريداري شده توسط خانوار در منزل دور ريخته مي‌شود ، البته علاوه بر اينكه برخي از مردم شيوه نگهداري ميوه را به درستي نمي‌دانند، از طرف ديگر ميوه به صورت استاندارد و يكنواخت عرضه نمي‌شود، بنابراين ميوه‌هاي فاسد باعث دور ريختن محصول در منزل مي‌شود.
وي افزود: ضايعات 15 تا 32 درصدي هم منابع ملي را هدر مي‌دهد و هم باعث آلودگي زيست محيطي مي‌شود و همچنين دسترنج كشاورزان را از بين مي‌برد.
اين كارشناس كشاورزي در مورد فاصله قيمت بين توليد تا مصرف گفت: متاسفانه در برخي موارد فاصله قيمت توليدكننده تا مصرف‌كننده به 4 برابر مي‌رسد، البته با تغيير زمان و مكان عرضه ميوه خود به خود يك ارزش افزوده پيدا مي كند كه در همه دنيا اين صادق است و حداكثر زمان ارزش افزوده در اين رابطه 4 برابر است.
جوادزاده گفت: به عنوان مثال سيب اروميه در منطقه كيلويي 500 تومان فروخته مي‌شود و بازرگان با خريد ، بسته‌بندي و نگهداري در سردخانه شب عيد آن را به 1000 تومان مي‌فروشد كه اين منطقي است، اما اگر فاصله قيمت ميوه از ميدان مركزي در جنوب تهران تا شمال تهران در مغازه 4 برابر شود، منطقي به نظر نمي‌رسد.
وي افزود: برخي ميوه‌فروشان در مورد افزايش بي‌رويه قيمت ميوه هزينه‌هاي اجاره كلان مغازه را مطرح مي‌كنند به گونه‌اي كه يك مغازه 12 متري در شمال شهر ماهي 3 ميليون تومان اجاره مي‌پردازد، البته سازمان ميادين چنين هزينه‌هايي را براي غرفه‌داران ندارد و در ميادين شهرداري قيمت ميوه و تره‌بار ارزانتر است.
جوادزاده افزود: يك مسئله اساسي اين است كه تمامي محصولات و كالاها در دنيا تابع عرضه و تقاضا است، هر وقت عرضه بيش از نياز باشد قيمت افت مي‌كند و زماني كه تقاضا بيش از عرضه باشد، مانند ايام ماه مبارك و جشن‌ها و اعياد قيمت ميوه افزايش پيدا مي‌كند.
وي گفت: هم اكنون با فرا رسيدن ماه مبارك رمضان و همچنين پايان يافتن محصولات بهاره و تابستانه تا رسيدن محصولات پاييزه و زمستانه قيمت ميوه افزايش پيدا مي‌كند، اما اميدواريم با افزايش عرضه و نظارت بر قيمت در سطح شهر كاهش پيدا كند.
اين كارشناس كشاورزي افزود: روند جهاني شدن ناگزير به نظر مي‌رسد و بايد ياد بگيريم چگونه تجارت شناور در كشور داشته باشيم، يعني زماني كه محصول اضافه توليد شده به صادرات مبادرت شود و در زمان كاهش محصول از طريق واردات تامين شوند.
جوادزاده همچنين بر لزوم اصلاح روش بسته‌بندي و توجه به سليقه مصرف كننده تاكيد كرد و گفت: براي صادرات نمي‌توان به صورت فله‌اي صادر كرد بلكه نياز به بسته‌بندي و برندسازي به صورت علمي دارد.
وي افزود: براي رعايت الگوي مصرف كه توسط مقام معظم رهبري امسال نامگذاري شد، معتقدم قبل از اصلاح الگوي مصرف بايد الگوي توليد محصولات در كشور اصلاح شود و با توليد استاندارد و بهينه علاوه بر كاهش ضايعات در الگوي مصرف نيز اصلاحاتي انجام شود.
جوادزاده تاكيد كرد: البته رعايت اصلاح الگوي مصرف به معناي كاهش مصرف نيست، بلكه در برخي موارد به توصيه كارشناسان بهداشتي سرانه برخي از ميوه‌ها و سبزي و همچنين محصولات دريايي براي سلامت مردم بايد افزايش پيدا كند.
وي افزود: براي واردات و صادرات ميوه و سبزي نيز با توجه به نياز به قرنطينه و مقررات حفظ نباتات واردات و صادرات به سرعت انجام نمي‌شود و نياز به پيش‌بيني و برنامه‌ريزي دقيق دارد.
جوادزاده افزود: مردم بايد تشويق به مصرف معقول ميوه و سبزي و آبزيان شوند و به جاي مصرف گوشت قرمز و قند و روغن از ميوه و سبزيجات و ماهي به اندازه كافي استفاده كنند.
وي همچنين با اشاره به لزوم بسته‌بندي استاندارد ميوه گفت: با اين روش هم آلودگي محيط زيست كم شده و هم از ضايعات ميوه و هدررفت منابع و انرژي جلوگيري مي‌شود.
جوادزاده گفت: بسته‌بندي ميوه در نايلن‌ها با منشا مواد نفتي باعث ضايعات ميوه مي‌شود ، در حالي كه بايد نايلون‌هايي با منشا گياهي تهيه شود و به وسيله آن ميوه و سبزيجات بسته‌بندي و حمل شود.
انتهاي پيام/م

http://www.farsnews.com/printable.php?nn=8805260347